teleurgestelde verwachtingen

De afgelopen tijd sprak ik een aantal mensen die zeiden dat ze daar weinig last van hebben. Maar vervolgens kwamen er wel allerlei ergernissen langs, en die klonken zo:

“Hij denkt toch niet dat hij in die trui naar dat feestje kan?” “Hoe kán zij dat nou zo zeggen?”

Als je dit soort dingen denkt of zegt, is er sprake van teleurgestelde verwachtingen.
We zitten er vol met overtuigingen en verwachtingen.
Onbewust. En als anderen dingen doen die niet passen bij onze overtuigingen en verwachtingen, dan zijn er dus teleurgestelde verwachtingen. En dan ben je boos. Of teleurgesteld. Of verdrietig, gefrustreerd, geërgerd – noem maar. Maar eerlijk gezegd komt dat rotgevoel niet door wat de ander doet. Het komt door jouw overtuiging hoe het hoort.

Als je het over waarden gaat die voor jou echt van belang zijn, dan is dit wel iets om eens met aandacht naar te kijken.

Of als je merkt dat je wel heel vaak geïrriteerd raakt omdat je partner dingen doet waarvan jij vindt dat ze niet kunnen.

Wat te doen?

Als zo’n zinnetje door je hoofd gaat, komen er meestal meteen nog wat aannames achteraan: “Als hij vindt dat hij in die trui naar dat feestje kan gaan, zal hij mij wel niet zo belangrijk vinden.”
“ Als zij dat zo rottig zegt, zal mij wel niet de moeite waard vinden.”

Ho, stop.

Ga even terug naar de eerste verbazing: Wat is eigenlijk de overtuiging die er onder ligt. Dat is wel interessant.

Als je dit doet, zie je soms dat je je eigen overtuigingen niet redelijk (meer) vindt. Maar het kan ook zijn, dat je de overtuiging wel belangrijk vindt. Dan is het de moeite waard om dat met je partner te delen. Door je overtuiging en de waarde ervan uit te leggen.

Graag niet: “Zeg, jij gaat toch niet in die trui mee naar dat feestje van mijn werk?”
Want dan krijg je vaak iets als :“Hoezo, is die soms niet goed, of zo?” , en kan je een gezellige avond wel op je buik schrijven.

Maar wel iets als: “ Ik vind het belangrijk om verzorgd naar een feestje van mijn werk te gaan. Ik vind het een uiting van respect naar mijzelf en naar de mensen het organiseren dat wie ik meeneem er ook verzorgd uitzien.” En misschien zelfs ook: “Ik ben bang dat ik er op wordt afgerekend als ik niet de juiste kleding aan heb, en dat mensen het mij aanrekenen als mijn partner het verkeerde aanheeft.”

De ander kan tenslotte niet ruiken waarom jij die trui niet geschikt vindt – welke waarde er onder jouw ergernis ligt. Vaak is er veel minder ruzie, als je helder bent over je overtuigingen.

Nou is dit niet zo’n schokkend voorbeeld.
Maar het principe werkt natuurlijk altijd hetzelfde. Dus heb je veel ruzie over geld, of het huishouden, of de opvoeding van de kinderen, of wat dan ook.. Kijk dan eens naar je waarden en verwachting daarover – en ga daarover in gesprek.

Ook toch stiekem verwachtingen? Ik vind het leuk van je te horen, hoe dit werkt in jouw relatie!

 
Bezuinigen?

Met relaties gaat 't soms net als met geld.

Als mensen wat minder geld hebbben, en je vraagt wat ze nou gaan doen, zeggen de meesten: “bezuinigen”.bezuinigen

Niet zo veel mensen zeggen dat ze gaan zorgen dat ze meer gaan verdienen.

Mensen gaan bezuinigen omdat het de makkelijkste oplossing is. Je hoeft niet echt iets te doen, je blijft min of meer zitten waar je zit. Het wordt er niet leuker op, maar in elk geval hoef je niet echt structureel dingen anders te doen. Dat voelt veilig.

En als de dingen niet heel veel erger worden, en je had ook best genoeg geld, dan kan het ook wel een beetje minder. Dat is helemaal niet zo erg.

Echt beroerd wordt het pas, als er telkens weer een stapje terug gedaan moet worden. Op een bepaald moment kom je er niet meer met bezuinigen. Dan moet het roer om, en moet je echt gaan kijken of het mogelijk is om meer geld binnen te halen.

Zo werkt het ook met relaties. In het begin is er genoeg! Genoeg liefde, genoeg aandacht, genoeg tijd voor elkaar, genoeg sex, genoeg belangstelling, genoeg leuke dingen en boeiende gesprekken.

Na verloop van tijd wordt dat meestal minder. Maar ach ja, dat hoort erbij. Het kan niet altijd feest zijn. Zo ideaal kan het niet blijven. Er kan best wat bezuinigd worden in de relatie, en dan is ie nog steeds best goed. Toch?

Er wordt dan hier, dan daar wat afgeknaagd. Sex is er niet zo vaak niet meer, of het is niet leuk. Wanneer heb je eigenlijk nog een goed gesprek dat niet eindigt in geruzie? Als je eerlijk bent doe je meer leuke dingen met anderen dan met je partner. Wat deel je eigenlijk nog, dan een boel verantwoordelijkheden en een gezamenlijk verleden?

Zo komt het moment dat je het gevoel hebt dat je klaar bent met bezuinigen. Zo kan het niet langer, of zo wil je het niet langer. Misschien maar liever alleen, dan zo verder? Ja, dat kan.hart_van_geld Of toch in plaats van bezuinigen kiezen voor een rigoreuze stap.Het roer om, investeren in je relatie.

Investeren is niet zonder risico. Je laat zien: hier ga ik voor, en ik heb er wat voor over. Je stelt je kwetsbaar op. Je laat meer van jezelf zien aan je partner.

Heb jij ook wel eens "bezuinigd"in je relatie? En wat heeft dat je opgeleverd?

Fijn als je me dat wil laten weten!

 
test

blog

 
Waarom liegen niet werkt.

Ik lieg wel eens. En jij?

Of misschien vertel je expres niet de waarheid. Dat is eigenlijk precies hetzelfde. 

Als ik lieg, is dat omdat ik denk dat het beter is dan de waarheid te vertellen. Ik zeg bijvoobeeld dat ik ook niet begrijp waar die chocoladereep is gebleven, terwijl ik eigenlijk best weet waar die gebleven is. Over de meeste dingen lieg ik niet meer omdat ik heb gemerkt dat het me eigenlijk niets oplevert. Het werkt niet.

Waarom liegen niet werkt:

Mensen zijn voor elkaar een spiegel. Als ik me verliefd voel, zie ik de liefde en levenslust van mezelf gespiegeld in de ander. Ik straal hem tegemoet, en hij straalt mij tegemoet en zo stralen we naar elkaar, en zien we elkaar – en onszelf – als geweldig.Spiegel_GR

Ik zie mijn liefde teruggekaatst in hem.    
Maar als ik ga liegen, wil ik een stukje van mezelf niet laten zien. Ik verberg het. Dus dat stukje wil ik niet spiegelen, ik dek het af. Het is een doffe plek op de spiegel.

Nou weet ik niet hoe het met jou is, maar als ik in de spiegel kijk, valt mij een doffe plek juist op. Wat is dat daar met die spiegel? Is-ie gekrast? Zit er iets viezigs op? Ik ga kijken naar die plek, waar wat mee aan de hand is.
Zo gaat het ook als je liegt, of de waarheid verbergt. Je partner merkt dat er een stukje dof is. En die gaat daar wat meer op letten. Wat is er met dat stukje? En jij moet dus nog wat harder je best doen om het te verbergen.
Waarschijnlijk door nog meer liegen:
”Is er iets met je?”
Nee , helemaal niet, hoe kóm je erbij?
“O, je maakt de indruk dat er iets is.”
Nou, ja, zeg, er is niets, ik begrijp niet waar je het over hebt!

Je zou er ruzie over kunnen krijgen.
Je wilde wat wegstoppen, misschien omdat je je ervoor schaamt, of omdat je denkt dat je partner je erom zou afkeuren. Maar nu komt dat weggestopte stukje juist extra in de aandacht.
Extra aandacht van jou, omdat je er tijd en moeite voor moet doen om het te verstoppen.
En extra aandacht van je partner, die doorheeft dat er een stukje niet klopt.

Zo kan het juist steeds groter worden, in plaats van verdwijnen, zoals je bedoeling was.

En er wordt niets opgelost, want het probleem tussen jullie is nu alleen de doffe plek op de spiegel, en niet dat wat je niet wil laten zien.Dus dat moet toch nog een andere keer. Zo heb je twee keer gedoe, over de dingen die je voor je partner wil verstoppen.

 Zie je wat er gebeurt?

Ik vind het eigenlijk zo raar, dat we allemaal maar onze geheimen en geheimpjes willen bewaren, terwijl we ons zo veel beter voelen als we ze maar openbaar maken! En gewoon verantwoordelijkheid nemen voor daden, gevoelens, wensen, gedachten.

Ik hoor graag, waar jij de waarheid niet over wil spreken! Of heb jij het idee dat liegen wél werkt? Laat het me weten!

 


E-Coaching

computerdame_vrolijk

Klik hier voor meer informatie
over online-coaching!

 

Contact

Hamburger Coaching
Leertendijk 8
7683 SE Den Ham (OV)

Klik hier